Doorgaan naar inhoud

Doseer werkt al geruime tijd samen met Faciliclean. Faciliclean is één van de weinige adviesbureaus die zich enkel bezig houdt met kwaliteitsmetingen en facilitaire vraagstukken. Vuil en schoon zijn subjectieve begrippen waaraan in verschillende situaties verschillende betekenissen worden toegekend. De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) heeft een objectief kwaliteitsmeetsysteem ontwikkeld, waarbij de subjectieve beoordeling van kwaliteit is vervangen door een objectieve beoordeling. De metingen audits en trainingen die Faciliclean voor je kan verzorgen zijn:

  • Kwaliteitsmetingen (VSR-KMS)
  • Dagelijkse metingen (VSR-DKS+)
  • Belevingsmetingen (VSR-KBS)
  • 0-metingen
  • HACCP audits (grootkeuken in zorginstellingen/Horeca/keukens kleinschalig wonen)
  • Procescontrole textielwas
  • Trainingen (schoonmaak-trainingen/HACCP trainingen)
  • Facilitaire vraagstukken

Belangrijk om te weten; Faciliclean begeleidt geen aanbestedingen om de totale onafhankelijkheid te garanderen.

  • Eenvoudig en snel bestellen
  • Totaalleverancier
  • Duurzame partner
  • Deskundig advies op locatie
  • Levering op locatie

Contact opnemen?

Vraag meer informatie aan.

0314 - 74 03 20

VSR – Kwaliteitsmeetsysteem (KMS)

Omdat ‘vuil’ en ‘schoon’ subjectieve begrippen zijn, waaraan in verschillende situaties verschillende betekenissen worden toegekend, is er behoefte aan een algemeen aanvaardbaar kwaliteitsmeetsysteem, waarbij de subjectieve beoordeling van kwaliteit wordt vervangen door een objectieve meting op basis van uniforme, duidelijk omschreven uitgangspunten.

Om hieraan tegemoet te komen heeft VSR, in samenwerking met TNO, een kwaliteitsmeetsysteem voor schoonmaakdienstverlening ontwikkeld, dat voor zowel schoonmaakbedrijven als opdrachtgevers acceptabel is. Het VSR-kwaliteitsmeetsysteem, VSR-KMS, is een systeem dat de kwaliteit van het schoonmaakwerk volgens objectieve schoonmaak technisch criteria vaststelt. Dit systeem, speelt een belangrijke rol in het contact tussen opdrachtgever en schoonmaakbedrijf omdat het hiermee mogelijk is van tevoren een minimum aanvaardbaar niveau vast te leggen en een objectief onderscheid te maken tussen goed en slecht schoonmaakonderhoud.

Bovendien kan het VSR-kwaliteitsmeetsysteem signalen geven naar enerzijds het directe toezicht op de schoonmakers (bewaken van de uitvoering en eventueel her instructie van de medewerk(st)er) en anderzijds naar het overleg tussen opdrachtgever en schoonmaakdienst over het gekozen programma van eisen (bijsturen van het schoonmaakprogramma) en over mogelijk te nemen preventieve maatregelen (bijvoorbeeld schoonloopmatten). KMS is derhalve een nuttig managementinstrument, dat na een aantal jaren ontwikkelen, testen, bijsturen en her-testen inmiddels is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken systeem binnen de Nederlandse schoonmaakdienstverlening.

Normering VSR-Kwaliteitsmeetsysteem

Het VSR-Kwaliteitsmeetsysteem (VSR-KMS) is vastgelegd in een nationale (NEN)-norm voor de beoordeling van schoonmaakonderhoud: NEN 2075. Tevens past VSR-KMS perfect binnen de Europese norm: EN 13549.

Bron: Vereniging Schoonmaak Research

VSR – Dagelijks controlesysteem (DKS+)

Naast VSR-KMS heeft VSR het zogenaamde VSR-DKS ontwikkeld. Dit controlesysteem waarin onderdelen zoals het herkennen van vuilsoorten, vuilbeoordelingscriteria en eenvoudige administratieve rapportage en verwerking aan bod komen, is speciaal ontwikkeld voor gebruik door de directe leiding op een object (voorman, voorvrouw en objectleiding).

Controle door de objectleiding

Door het DKS te hanteren verkrijgt de objectleiding op eenvoudige en efficiënte wijze inzicht in de kwaliteit van de uitgevoerde schoonmaakhandelingen. Het kwaliteitsniveau kan met behulp van het DKS zodanig worden bewaakt dat, ingeval van afwijkingen, direct maatregelen kunnen worden genomen, zodanig dat zelfs tijdens het schoonmaken zelf zaken kunnen worden bijgestuurd.

Aansluiting bij VSR-KMS

Door gebruik te maken van de beoordelingscriteria van VSR-KMS voor het goed- of afkeuren van elementen, wordt nauwe aansluiting met VSR-KMS verkregen. Hiermee kan een schoonmaakdienst het kwaliteitsniveau zodanig bewaken dat de controle volgens VSR-KMS zo goed als zeker een voldoende oplevert. De resultaten van een VSR-DKS meting zijn bestemd voor intern gebruik.

Bron: Vereniging Schoonmaak Research

VSR – Kwaliteitsbelevingssysteem

Technische kwaliteit heeft betrekking op WAT wordt geleverd. Technische kwaliteit kan objectief worden vastgesteld met behulp van VSR-KMS (NEN 2075). Naast technische kwaliteit is het ook mogelijk om belevingskwaliteit te meten. Belevingskwaliteit heeft te maken met HOE en WIE. Daarbij spelen de interactieve componenten en de omgevingscomponenten een belangrijke rol. Kwaliteitsbeleving is daarmee grotendeels subjectief. De meting van kwaliteitsbeleving is mede afhankelijk van (o.m.) de stemming van de ondervraagde eindgebruiker. Objectivering van de uitslag van de meting is dan van groot belang. VSR onderzoekt de mogelijkheid om de uitslag van metingen naar kwaliteitsbeleving te objectiveren met behulp van een Kwaliteits Belevings Systeem.

Bron: Vereniging Schoonmaak Research

VSR - 0-Meting

Bij een contractovergang van schoonmaakbedrijven is het van belang dat het nieuwe schoonmaakbedrijf niet met een achterstand begint. Door middel van een 0-meting wordt gekeken hoe de schoonmaakkwaliteit in het betreffende pand is. Met name de periodieke werkzaamheden zijn daarbij belangrijk. Onze partner Faciliclean loopt samen met de betrokken partijen deze 0-meting en bespreken de aandachtspunten. Deze aandachtspunten worden binnen 24 uur verwerkt in een rapportage en zal de opdrachtgever toegezonden worden.

Een nulmeting wordt doorgaans enkele weken voor het einde van het contract gelopen om zo de aflopende partij de gelegenheid te geven eventuele achterstanden weg te werken.

Een 0-meting is tevens een mooi meetsysteem indien je de schoonmaak in eigen beheer hebt en periodiek een check wil over de kwaliteit van de schoonmaak. Faciliclean maakt hier een duidelijke rapportage van en bespreekt dat met jouw organisatie. Desgewenst kan aansluitend een training voor de medewerkers gegeven worden.

HACCP audits

Sinds 14 december 1995 is de warenwetregeling “Hygiëne van Levensmiddelen” van kracht. Iedere organisatie of onderneming die levensmiddelen produceert, bewerkt, verpakt, verhandelt, opslaat of vervoert, moet een systeem toepassen dat de voedselveiligheid waarborgt. Dit heeft geresulteerd in het HACCP systeem. Van audit tot begeleiding, onze partner FaciliClean adviseert en begeleid je van A tot Z.

Met de HACCP-audits van FaciliClean voldoet u aan uw verplichting om jaarlijks een audit of controle te laten doen. Zij beoordelen alle ruimtes, inspecteren de handboeken en registraties en verwerken dat in een overzichtelijke rapportage. Deze rapportages ondersteunen we met duidelijke foto`s en een persoonlijk advies dat past binnen de richtlijnen van de hygiënecode. Wij streven ernaar binnen 1 werkdag de rapportage verwerkt te hebben, waardoor de actiepunten sneller opgepakt kunnen worden. Indien gewenst nemen wij middels dipslides enkele swabs af.

FaciliClean neemt de audit af met een positieve insteek en gaan met de medewerkers in gesprek. Zij werken onafhankelijk en geheel volgens de laatste wet en regelgeving. Desgewenst kan er na de audit een in-company training gegeven worden. Deze trainingen zijn altijd op maat geschreven.

Ben je een Zorginstelling met kleinschalige woonvormen en wil je de HACCP controles/ registraties graag digitaliseren? Controleert de medewerker zelf en/ of registreer je nog op papier? Wil je als Facilitair manager of taakverantwoordelijke weten hoe de controles verlopen op de kleinschalige woonvormen? Met de handige digitale tool van FaciliClean heeft u de HACCP controles overzichtelijk en professioneel op orde.

Ben je een Zorginstelling, Catering- of horeca ondernemer en overweeg je een HACCP-audit uit te voeren? Dan komt Doseer met FaciliClean graag een keer bij je langs voor een vrijblijvend gesprek.

Procescontrole textielwas

Vraag jij je af of de juiste kwaliteit van de was wel wordt bereikt? Dat de was zichtbaar schoon moet worden is vanzelfsprekend. Maar in deze tijd met diverse soorten virussen is desinfectie en hygiëne belangrijker dan het ooit is geweest. In samenwerking met Prodostech komt onze partner Faciliclean de was met een temperatuur registratie module (TRM), Industrial Cleaning monitor (ICM) en Desinfectiecontroller meten en zo nodig direct aanpassen naar jouw wensen en aangegeven richtlijnen.

  • De Temperatuur Registratie Module (TRM) meet temperaturen op uiterst minutieuze wijze en registreert die vervolgens in het ingebouwde geheugen. Temperatuurschommelingen worden direct gesignaleerd en kunnen wij ook direct voor je aanpassen.
  • De Industrial Cleaning monitor (ICM) is special ontwikkeld om de vuil- en vlekverwijdering van industriële was processen te meten. Je ontvangt een onderbouwd rapport en indien er afwijkingen zijn kunnen wij je een juist advies geven en deze op korte termijn voor je oplossen.
  • De Desinfectiecontroller is een bio indicator en is dé oplossing voor het op eenvoudige wijze bepalen en controleren van de mate van afdoding. Zij kunnen deze DES meting samen met de ICM en TRM uitvoeren.

Ons advies is om periodiek deze procescontrole te laten uitvoeren. Zo ben je altijd verzekerd van de juiste kwaliteit van de was.

Meer informatie nodig?

Laat jouw gegevens achter en we nemen contact met je op